Front end Yolcuğu

Buse HIZARCI
3 min readSep 25, 2022

İster istemez hem arkadaşlarımdan hem linkedln hem de Scrimba ile kaydettiğimiz podcast üzerinden gelen sorular oluyor ve bunları seve seve cevaplıyorum. Daha önce bir kaç İngilizce post paylaşmıştım ve şimdi de Türkçe paylaşım yapmak istedim.

Öncelikle neden kariyer planı değiştirmeye karar verdim ;

Üniversite zamanlarında yurtdışına çıkmak ve bunun için para biriktirmek amacı ile organizasyon sektörüne girdim. Organizasyon sektörü benim insanlarla özellikle kurumsal hayat çalışanlarıyla sosyalleşmemi ve kendimi daha etkili ifade etmemi sağladı.

Yıllar sonra çabalarımın sonucu olarak İngiltere’ye yerleştim. Ve covid in en yaygın olduğu zamanlara denk geldim , şanslıyım ki bir iş bulmuştum fakat bu beni manevi olarak hiç tatmin etmiyordu. Yaklaşık 4 ay sonra bu işten ayrıldım.

Hiç bir B planım yoktu ve bir arkadaşımın önerisi ile o zamanlar geniş pencereden bildiğim IT alanına geçmek istedim. Beynimde dolaşan binlerce soru vardı. Ve bunlardan en önemlileri ,

  1. IT sektörünün bana uygun mu ya da ben IT sektörüne uygun muyum
  2. IT dediğimiz şey çok geniş aslında elediğimde bir kaç alan kalıyor ve bunlardan hangisini seçmeliyim (UI *UX Tasarımcı— Backend — Front end Developer)
  3. Hangi şekilde öğrenmeye başlamalıyım , benim en etkili öğrenme biçimim ne
  4. Çalışmamın karşılığını kaç ay sonra alabilirim

Sırayla sorularımın cevapları

  1. Beş yıl boyunca her işe gittiğinde en az 5 farklı yeni insanla tanışıp en az 10 kişilik ekip olarak çalışan birisi için zor bir karadı tek başına evde sessiz çalışma ortamı. Hala zor fakat bunu bazı yöntemlerle aşmaya çalışıyorum. Yaptığım iş günün sonunda beni tatmin ediyorsa iş çıkışı arkadaşlarımla sosyalleşmek veya yürüyüşe çıkmak bana yetiyor.

a. UI — UX tasarımcılığı aslında çok içime sinmişti bir danışmanlık şirketinde çalışan arkadaşımla konuşup önerilerini aldım. Sadece çalışmak üretmek değil sunum becerisi ve insanlarla iletişim de önemliydi. Türkiye’de olsa rahatlıkla seçerdim fakat İngiltere’de hem daha çok dizayn gözü olan insanlarla hem de ana dili olan insanlar karşısında 2–0 geride başlamak istemedim.

b. Backend developer üniversite zamanında çok heveslenip python öğrenmeye başladığım ve hiç hoşuma gitmediği için bıraktığım bir bölüm. Ona nedense bir ön yardım vardı . Sanki daha analitik , daha matematik bilgisi gerektiriyor gibiydi. Araştırmalarım yapılan çalışmalar beni yanıltmadı ve ben bu bölümü pas geçmeye karar verdim.

Zaten front end alanını seçtiğimi biliyorsunuz o yüzden bu konuya sonra değineceğim.

3- Ben plan yapmadan bir öğrenim günlüğü bir öğrenim yolculuğu olmadan öğrenemeyen bir insanım. Daha çok önümde bir ders planı olması ve birinin veya kendimin bu planı düzenleyip beni yönlendirmesi gerekiyor. Başlamadan önce kendime arkadaşlarımın da yardımı ile bir plan çıkardım. Ve bu plana uydum.( Tabi ilk üç ay .. sonra kaçamaklar oldu yeniden topladım kendimi .. olsundu)

4- En az altı aydı realistik olarak konuşmak gerekirse. Tabi bu benim gibi yurtdışında yaşayanlar , yeni taşınmış insanlar için. Ben kaç ayda mı girdim. Tam 12. ay 🌝 Türkiye de olsam daha mı kolay olurdu , belki staj imkanlarından yararlanırdım , belki daha özgüvenli olurdum , belki de tam tersi. Deneyimleyen varsa lütfen bilgilendirsin. 🛼

Bugün ne başarmak istiyorum diye güne başlarsak her gün daha kolay oluyor emin olun.

--

--

Buse HIZARCI

I am a self-taught front-end developer based in London. When I am not writing code, you will find me traveling or drinking coffee somewhere.